Hebben de PlayStation 5 en Xbox Series X de console wars beëindigd?

Playstation Xbox Controller

Waarschijnlijk zullen er in de tijd van de NES en de Atari ook wel die-hard fans zijn geweest, die hun favoriete gameconsole tot aan de dood zouden verdedigen. Voor mij kwamen de console wars echter pas duidelijk in beeld, toen het tussen de PlayStation 2 en Xbox ging. Je was of voor de Playstation, of voor de Xbox. Allebei kon gewoon niet. Stel je voor dat je als gameliefhebber gewoon zou genieten van al het pracht en praal dat de gameontwikkelaars op de markt brengen. Nee, je moest bij de ene of de andere groep horen. De ene groep vond dat PlayStation alles goed (of fout) deed, en de ander vond dat Xbox alles goed (of fout) deed. Die oorlog tussen PlayStation en Xbox heeft een lange tijd geduurd, tot aan de vorige generatie consoles (PlayStation 4 en Xbox One) eigenlijk. Nu er echter een schaarste is van de nieuwe generatie consoles (PlayStation 5 en Xbox Series X) lijkt de hevigheid van de console oorlog echter wat af te nemen. Is het een tijdelijke wapenstilstand, of is de oorlog eindelijk voorbij?

Natuurlijk zijn er nog wel mensen die een te heftige voorkeur hebben voor een bepaalde console, die mensen zullen er altijd wel blijven ook, maar ik heb het gevoel dat ze er nu veel minder zijn. Dat komt door de schaarste van de consoles. Voor zowel de Xbox als de PlayStation zijn er gigantische wachtlijsten. De enige manier waardoor je direct een van de nieuwe consoles in huis kan hebben, is door er een voor een absurde prijs (soms voor 4 keer zoveel dan de winkelprijs) te kopen van iemand die er meerdere heeft. Of je moet geluk hebben dat je redelijk bovenaan de wachtlijst staat. Daarom kopen de meeste mensen dus maar de console die ze kunnen bemachtigen, om zo toch de stap naar de nieuwe generatie consoles te zetten.

De grootste reden waarom mensen een voorkeur hebben voor een bepaalde console zijn de games. Zowel PlayStation als Xbox hebben een exclusieve paradepaardjes. Die zijn alleen nog niet uitgebracht. Als je het mij vraagt, vallen de games voor de nieuwe consoles überhaupt erg tegen. Het merendeel kan je namelijk ook op de “oude” consoles spelen, al maakt de nieuwe generatie de games natuurlijk wel weer wat mooier. Maar zelfs dat vind ik tot nu toe tegenvallen. Ik zie zelf nog niet de pracht en praal die mij moeten overhalen een PlayStation 5 of Xbox Series X te kopen.

Maar als de games er dus nog niet zijn, is er dus ook geen duidelijke reden om nu perse de een of de andere console te willen. Natuurlijk zal er altijd een voorkeur zijn, maar uiteindelijk gaat het altijd om de games die te spelen zijn. Als je dan toch wilt overstappen naar de volgende generatie consoles, dan haal je maar degene die je überhaupt kan halen. De games brengen me ook weer terug naar de vraag of het een tijdelijke wapenstilstand is, of dat de console wars dan eindelijk afgelopen zijn. Ik denk zelf dat zodra de nieuwe exclusieve games worden uitgebracht, en de schaarste voorbij is, dat de oorlog weer verder gaat waar hij gebleven was.

Persoonlijk maakt het mij helemaal niets uit. Ik heb pas geleden nog mijn Nintendo Switch omgeruild voor een PlayStation 4 Pro, en heb daar meer dan genoeg games nog op te spelen. Tegen de tijd dat ik een nieuwe console ga kopen, zal er wel weer een beter model zijn uitgebracht. Welke ik dan ga halen? Weet ik nog niet, misschien haal ik ze wel allebei. Want waarom zou ik als gamer niet van het beste van beide consoles kunnen genieten?

Kevin
Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *