Werk en Opleiding

Ik word journalist!

Vandaag ben ik dan eindelijk begonnen met de cursus Journalistiek Schrijven van het NTI. Ik heb het beginnen met een nieuwe cursus een hele tijd voor me uit geschoven. Het is namelijk moeilijk om de juiste keus te maken. Ga ik voor een cursus waarvan ik weet dat ik het leuk/interessant zal vinden, of ga ik toch voor een cursus waarmee ik de grootste kans heb vooruit te komen in mijn werk? Ik ben voor de eerste optie gegaan. Het was een moeilijke keuze, maar na het lezen van het eerste hoofdstuk van het Basisboek Journalistiek, weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Ik weet ook wel dat het volgen van een zo’n cursus je niet een journalist zal maken, daar zijn nog heel wat meer theoretische en praktische lessen voor nodig, maar het voelt lekker om naar een doel toe te werken. Ik heb er eerst ook nog over nagedacht om korte HBO en/of universitaire programma’s te volgen, maar die kosten heel wat meer geld. Daarom wilde ik eerst zeker weten of ik me echt in de journalistiek wilde verdiepen, waardoor ik dus eerst ben begonnen met een basiscursus. Weet ik dit tot een goed einde te brengen, dan kan ik altijd nog de wat uitgebreidere cursussen en opleidingen volgen. Het eerste hoofdstuk van het Basisboek Journalistiek heeft tenminste al mijn aandacht weten te trekken.

Maar wil ik dan ook echt journalist worden? Ik weet het niet. Het is een beroep dat me altijd heeft aangetrokken. Ik vind het leuk om vanuit iets kleins (of groots) een tekst te creëren. Het is een interessant proces om vanuit een idee een hele tekst te produceren. Hoewel het veel frustraties kan opleveren (writer’s block), vind ik het toch altijd weer mooi om het eindresultaat te zien. Zelfs wanneer ik niet 100% tevreden ben over een tekst. Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij de journalistiek, daar ben ik me van bewust. Ik denk echter dat het voor mij belangrijk was om de juiste opening te vinden waardoor ik me wil gaan ontwikkelen in de journalistiek.

Ik heb er ook nog over nagedacht om cursussen te gaan volgen die goed zijn voor mijn ontwikkeling in mijn huidige baan. Cursussen als middle management en hoger management zijn dus ook zeker in me opgekomen. Ik heb echter al eens een cursus middle management gevolgd en vond het geen zak aan. Misschien was ik er toentertijd te jong voor, of te onervaren, maar ik denk niet dat ik op dit moment veel zin heb in zo’n soort cursus. Buiten dat: ik ben al bezig met middle management. Dus waarom zou ik een cursus gaan volgen voor iets waar ik al heel veel praktijkervaring in aan het opdoen ben? Het lijkt mij niet erg logisch.

Maar wat als ik me heb ontwikkeld in de journalistiek? Wil ik dan ook echt verder gaan kijken naar een baan in de journalistiek? Of zou ik liever als freelancer aan de gang gaan? Voor nu vind ik dat veel te ver vooruitkijken. Ik ben net begonnen met de eerste cursus. Laat ik eerst die maar even tot een goed eindresultaat brengen. Daarna kijk ik wel weer verder.

Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: