Hoe kom je de eerste werkdag na je vakantie door?

work

Vanochtend was ik om 7 uur wakker en besloot toch nog maar even te blijven liggen tot half 8. Uiteindelijk kom ik m’n bed uit, fris me op en ga ontbijten. Sinds een paar dagen ontbijt ik licht, een banaan en ruim een halve liter water. Het is nog vroeg, ik zie in de NS app dat de treinen op tijd rijden, dus ik nog even lekker ontspannen. Om 8:40 stap ik op de fiets en fiets ik naar Station Haarlem. Nog even een cappuccino halen, om vervolgens om 9:07 in de trein naar Leiden te stappen. Ik heb mijn PlayStation Vita een make-over gegeven en besluit om tijdens de reis van 20 minuten even een spelletje te spelen. Eenmaal aangekomen op Leiden Centraal kan de wandeling beginnen en omstreeks 9:40 kom ik aan bij CeX Leiden. De eerste werkdag na mijn vakantie kan weer beginnen.

Op de een of andere manier zag ik de laatste tijd veel teksten en video’s voorbijkomen over die eerste werkdag na je vakantie. Hoe kom je die nou het beste door? Kort antwoord? Gewoon adem blijven halen en je vooral niet te druk maken om dingen. Het heeft echt geen zin om op die eerste werkdag meteen alweer in de stress te schieten. Dat heeft trouwens ├╝berhaupt geen zin. Ik kijk even om me heen wat er gedaan moet worden, check de mail of ik nog iets belangrijks gemist heb tijdens de afgelopen drie weken, en daarna ga ik aan de slag. Even bijpraten natuurlijk. Hoe was mijn vakantie? Hoe ging het tijdens mijn vakantie? Dat soort dingen. Veel gepraat, moet ik zeggen. Ik denk dat dat ook wel een beetje hoort bij die eerste werkdag na je vakantie. Het is misschien niet het meest productieve, maar het hoort erbij, en is ook wel belangrijk eigenlijk.

Wanneer ik mijn rondje door de winkel heb gemaakt, zie ik dingen die er moeten gebeuren, groot en klein. In het verleden had ik daar weleens overweldigd van kunnen raken. Nu doet het me eigenlijk weinig meer. Ik maak een lijstje van wat er gedaan moet worden, en dat lijstje hoeft echt niet binnen een dag afgewerkt te zijn, en dan kijk ik wat in mijn ogen het belangrijkst is. Daar ga ik dan als eerst mee aan de slag. Dat doe ik niet als een stresskip, maar gewoon op mijn gemak. Waarschijnlijk gaat het op die manier ook veel sneller en beter, dan wanneer je alles gestrest probeert weg te werken. Tussendoor zijn er natuurlijk ook weer nieuwe taken te doen, dus is het een kwestie van kijken wat prioriteit hebt. Dan komt dat andere later wel. Het werkt gewoon niet om op die eerste dag alweer helemaal te gaan stressen om iets wat waarschijnlijk nog geeneens zo belangrijk is om over te stressen. Dan ben je binnen no-time weer toe aan vakantie. En op de volgende vakantie moet ik nog even wachten.

When you feel overwhelmed by a problem at work, identify the smallest possible step you can take to adress it.

Thrive Global

Doordat ik gewoon denk ik niet zo snel meer in de stress schiet, of beter gezegd, dat ik niet veel zaken meer belangrijk genoeg vind om voor in de stress te schieten, doet zo’n eerste werkdag na mijn vakantie me eigenlijk ook niet zo heel veel. Natuurlijk heb ik mijn vakantie gemist, maar ik vind het niet erg om weer aan het werk te zijn. En dat is maar goed ook, aangezien ik nu van plan ben om tot het einde van het jaar weer keihard aan de slag te gaan. Daarna ga ik wel weer kijken of ik er even tussenuit kan. Tot die tijd blijf ik gewoon genieten, ga ik niet stressen, en zal ik mijn vrije dagen ten volle benutten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: